SORG OG KRISE

Et kinesisk ordsprog siger: “Du kan ikke hindre sorgens fugle i at flyve hen over dit hoved, men du kan forhindre dem i at bygge rede i dit hår”

Sorg er en naturlig tilstand, som ingen undgår. Hvordan sorgen er for den enkelte, afhænger både af den enkeltes psyke og af, hvilken sorg man rammes af. Nogle sorgtilstande vil man helt af sig selv gå igennem, i andre tilfælde er sorgen af en karakter – måske traumatisk, som giver anledning til, at terapeutisk hjælp vil være godt både for at kunne være i sorgen og for at kunne bevare håbet for fremtiden.

Sorgarbejde handler om friheden til at tale om og sætte ord på sorgen – om at tale om den eller dem, man har mistet. Sorgarbejde handler også om at få begreb om, hvad sorg handler om, og hvad man kan forvente i sorgprocessen, hvilket kan være en stor lettelse.

Det er vigtigt, at man i en sorgproces ikke føler sig forkert. For nogle vil dét ikke at komme hurtigt nok “videre” (i omgivelsernes øjne) være skamfuldt. For andre vil dét ikke at “sørge nok” være skamfuldt. For alle gælder det, at man skal nå frem til at anerkende sig selv i at være i den sorgproces, man er i, som det individ man er. Og at man arbejder sig igennem en svær tid for fremadrettet at tage sorgen med sig på en meningsfuld måde.

Sorg og krise kan eksempelvis udspille sig ved:

  • At man har mistet til døden
  • At man er blevet skilt
  • Kærestesorg

Kontakt mig, hvis du vil høre mere om muligheder