Højsæsonen er så småt ved at gå på hæld, og med duftende krydderurter, brombær i hegnet, hindbær i haven og æbler med røde kinder bringer efteråret en sjæleplejende ro.


Rød bladmynte også kaldet Shiso eller Perilla


Nye projekter, skovterapi og haveterapi
Men med ro bliver der også kapacitet til, at nye ideer spirer frem. Eller rettere sagt i dette tilfælde var kimen lagt, blot var 2017 tænkt som grobund for projektet. Det gode vejr blev imidlertid udslagsgivende. Jeg måtte i gang i stedet for at vente til foråret! 


"Hjertetræet" i skoven og Stolt kavaler med dugdråber i haven.

Det, jeg længe har ønsket er en vej, hvor to veje mødes. Når jeg ikke forfatter mine artikler, er jeg nemlig psykoterapeut i byen. Og den gerning kunne jeg godt tænke mig at bringe hjem til mit sted i skovbrynet - i hvert fald en gang imellem, så mine klienter kan opleve terapien i naturen.


Vi plukkede duftende urter til te og sad i drivhuset.
                
Billederne er fra i sidste uge, hvor jeg havde gjort klar til at flytte terapien udenfor - under åben himmel - som skovterapi og haveterapi. 


Vejen igennem udfordringer

Den faglige vinkel på, hvad vi arbejdede med, da terapien flyttede hjem i skoven og i min have, var det selvfølgelig præcis den dagsorden, hver enkelt fandt nærværende og vigtig i sit liv. Det, der blev bragt med, handlede blandt andet om: 

Selvtillid og selvværd. Give slip. Finde fokus. Frihed. Fysisk ubehag. Ønsket om bevidst nærvær i nuet.


Der er forskel på, hvor hårdt ramt, man er, når man går i terapi, og på den måde er der forskel på terapiforløb - også på dem, jeg havde i skoven og i haven i sidste uge. Alligevel er evalueringen enslydende positiv med pil i retning af, at det nytter noget at arbejde med sig selv i natur, skov og haverum i forhold til påtrængende udfordringer eller drænende problematikker. 

Jeg har fået lov til at gengive, hvad klienterne sagde om terapien i skoven og i haven.

Terapien i skoven og haven er: Meningsfuld, sanselig og kropslig. Perspektivorienteret, nærværende, omsorgsfuld og varm. Det rammer lige ind i det, der giver mening for mig. Afslappende. Særlig din have/drivhus og idyllen har en skøn indvirkning på mig. Jeg blev nødt til at tage stilling. Jeg har åbnet for ting, jeg troede, jeg aldrig ville have sagt - uderummet og skoven har haft den effekt. Omgivelserne er fantastiske. Når jeg kommer hjem, har jeg ny energi. Turen i skoven bragte nogle refleksioner ind i snakken bagefter, som jeg føler er relevante. I byen er det nemt at komme til, men her bliver man mindre klient. Vi er et rart sted, og du kan hjælpe mig.                    

Nu kan jeg slet ikke lade være med at arbejde videre med skov- og haveterapi, det er utrolig givende. Og selvom efteråret banker på, kan årstidernes skiften vendes til noget positivt - som en klient sagde: "Det ville også være magisk at være her i snevejr". Heldigvis har jeg et hyggeligt rum, hvor vi kan sidde indenfor, i stedet for at være udenfor i drivhuset, når det er koldt. 

Er du interesseret i at høre nærmere om skov- og haveterapi, kan du kontakte mig her. Eller, hvis du er mere interesseret i terapi i byen, finder du mig her.


Terrasseområdet er tegnet af havearkitekt Janne Fuglsang Fuglsang haver. Tanken bag har været at frembringe rum i haven, hvor man bevæger sig fra den store sammenhæng ind i en ny og overskuelig verden med høj grad af tryghed og ro. Stemningen er vigtig, og området er tegnet og anlagt således, at der er oplagte muligheder for sanselighed kædet sammen med krydderurter og duftplanter i kønne terrakottapotter. Klinkerne er hårdbrændt tegl i en lys og blid farve - et gammeldags eller oprindeligt udtryk, der falder smukt ind i havebilledet.

Det skønne funktionelle Spira-plantebord, som er fuldstændig meditativt at arbejde ved, er fra Skagerak.TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.
2 Kommentarer

 1. Jamen Birgitte! Jeg kan ikke sige andet end: Ja, så oplagt! Glæder mig til at høre mere om det.

  <3 lig hilsen
  Marianne/HAVEFOLKET/Den Helbredende Have

  SvarSlet
  Svar
  1. Et noget forsinket svar, Kære Marianne, men rigtig, rigtig mange tak for, at du kommenterer herinde. Jeg sætter stor pris på din positive tilbagemelding på indlægget om skov- og haveterapi! Og jeg glæder mig til at fortælle mere :-)

   Kh Birgitte

   Slet

Leveret af Blogger.