I går talte jeg med Trine. Trine underviser unge på en `Grøn linje´, hvor de blandt andet arbejder med haveanlæg og plantekendskab. Trine ville høre, om hun sammen med nogle unge kunne besøge min have og få mit bud på, hvordan man dyrker sin have bæredygtigt og forsyner sin egen husholdning med sund høst af grøntsager, krydderurter, frugt og bær. Samtidig ville hun gerne have mig til at fortælle om, hvordan haven og arbejdet med jord og planter kan berige og styrke vores sind og virke helbredende, hvis psyken er udfordret eller gået i stykker. 

Emnet er spændende, jeg arbejder meget med det og tager selvfølgelig vildt gerne imod, når unges interesse bevæger sig i retning af  bæredygtig havedyrkning og de kernekompetencer med helende egenskaber, der vækkes naturligt, når vi beskæftiger os med jord, planter og natur. 

PERMAKULTUR 
Under samtalen kom vi også til at tale om sidste uges klumme i magasinet Livsstil, som følger med Jysk Fynske Mediers dagblade. I min haveklumme skrev jeg om permakultur og flerårige grøntsager.

Permakultur bygger på filosofien om at passe på vores jord og tage vare på hele økosystemet. Man tænker i bæredygtig økologisk dyrkning med fokus på at arbejde med naturen i stedet for imod den, og man sørger for, at der er god interaktion mellem levende organismer.

Igennem et par år og med stigende entusiasme har jeg dyrket flerårige grøntsager i en del af min køkkenhave. De flerårige grøntsager er oplagte til permakultur, idet man fokuserer på det voksested, hvor plantens behov opfyldes. Man forstyrrer jorden mindst muligt, og her om foråret er arbejdet for eksempel som en væsentlig del ikke dedikeret til at gennemgrave eller fræse. Det er ikke nødvendigt, fordi man ikke behøver at begynde forfra. Regnorme og mikroorganismer kan stille og roligt mule rundt, leve og arbejde i fred, og man oplever den fordel, at man som haveejer yder en ret tilbagelænet indsats, fordi dyrkningen er nem.

Flerårig buskkål brassica oleracea var ramosa `Chou Daubenton´ er en af de rigtig gode flerårige grøntsager. Planten er stedsegrøn, bladene smukt blågrønne, de fanger dugdråber eller regn, og man høster året rundt. Almindelig kål er toårig; det vil sige planterne sætter blade første år, blomstrer andet år og dør. Flerårig buskkål blomstrer sjældent og er i stand til at sætte nye blade, man kan høste af adskillige år i træk. 

`Chou Daubenton´ bliver en stor og flot plante; cirka en meter høj og en meter bred. Levetiden for denne kål er 4 til 5 år, og skulle nogle skud blomstre i utide, skal man klippe dem af. Små skud med blomsterknopper er en delikatesse som miniaturebroccoli. De spæde stilke på skuddene minder i smagen om asparges. Bladene på `Chou Daubenton´ har en mild og rund kålsmag.

Tip
Ved formering af flerårig kål tager man sideskud og sætter dem i potter med så- og priklemuld.
Placer gerne potterne i drivhuset og hold jorden fugtig. Når skuddene slår rødder pottes om efter behov, og når rodnettet er veludviklet, planter man på det blivende voksested fra forår til efterår. Min veletablerede `Chou Daubenton´ har også formeret sig selv ved naturlig aflægning. En kraftig stilk har lagt sig hen ad jorden og slået rødder. Flerårig buskkål `Chou Daubenton´ er utrolig nem at dyrke i god jord et solrigt sted i køkkenhaven. Planten kan rammes af kålsommerfuglens larver ligesom andre kål.
Kål og karotter

Gulerødder er ikke en flerårig afgrøde, men den milde vinter og det kolde forår har efterladt en sprød portion i jorden i køkkenhaven. Gulerødderne er guld nu, og hvis vi ikke når at spise dem, inden toppen begynder at gro, ender gulerødderne som en pryd med smukke blomstrende skærme, der virker som en magnet på nyttige insekter. Gulerodsrækken blev sået ved siden af mine flerårige grøntsager, og når jeg høster gulerødderne, kan jeg samtidig række ud efter lækre blade på den flerårige stedsegrønne buskkål `Chou Daubenton´, hvilket bliver til en skøn friskhøstet maj-salat.

Salat
Friskhøstede kålblade
Friske gulerødder

Marinade
God olivenolie
Hvid balsamico-eddike
Akaciehonning
Friskkværnet peber
Fint havsalt
Frisk timian

Marinaden blandes i forholdet 1 del olivenolie til 2 dele eddike og smages til med de øvrige ingredienser. Gør gulerødderne i stand, skær dem i tynde skiver og vend dem i marinaden. Skyl kålbladene i koldt vand, dup dem tørre og snit dem fint. Vend de fintsnittede kålblade i de marinerede gulerødder og server.TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT


Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.
Dele af dette blogindlæg er baseret på min ugentlige klumme i LIVSSTIL, som udkommer med Jysk Fynske Mediers dagblade.


4 Kommentarer

 1. Hej Birgitte.
  Den flerårige kål har jeg lige fået stiklinge fra af en dejlig veninde. Inden da smagte jeg den, og den har en fantastisk mild kålsmag - uhm...jeg glæder mig til mine vokser sig store.
  Apropos 'perma'grøntsager skulle du næsten have en potte med vilporre af mig. Den kommer igen og igen samtidig med at den stille og rolig sætter små 'porre-børn. Send en besked hvis du er interesseret og ikke har den allerede :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne

   Det er præcis, som jeg opfatter kålen - en rigtig god smag! Og den porre lyder spændende! Jeg kender den ikke, jeg er helt bestemt interesseret i en potte :-) I dag har jeg spejdet efter spirer af valmue `Lauren´s Grape´, som jeg har købt af dig. Den er utrolig flot, jeg håber på et godt valmue-år.

   Kh Birgitte

   Slet
 2. Det lyder interessant med denne flerårige kål :) - ukendt for mig endnu, men den skal jeg da studere lidt nærmere på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim

   Du skal prøve at få fat i den flerårige kål. Du vil blive så glad for at have den i køkkenhaven. Jeg tror, flerårig kål kommer til at brede sig hurtigt i haveverdenen. Så vær på udkig!

   Kh Birgitte

   Slet

Leveret af Blogger.