Den rabarberfarvede akeleje

I sidste uge skrev jeg i min klumme i magasinet `Livsstil´ Jysk Fynske Medier om mangfoldiggørelse af planter og en akeleje, jeg har frembragt fra frø. Efterfølgende er der blevet spurgt ind til, hvor man kan skaffe frø af den canadiske akeleje `Rhubarb and Custard´. For en kort stund var frøene på det danske marked, men nu må man bestille i udlandet.

Har du lyst til at prøve kræfter med denne akeleje - nem, som akelejer nu er, men smuk som bare pokker! Får du artikel og link plus opskrift på en skøn flødeis med bagt rabarber. Isen frembringes supernemt, hvis man har en ismaskine, og den er syndigt cremet og lækker.

Første del af sommeren er grokraften enorm, og jeg har et herligt held med de planter, jeg gerne vil have flere af, og derfor stiklingeformerer.

Det er hyggeligt arbejde at klippe stilke i stykker og stikke dem i urtepotter med muld. En stilk bliver gerne til tre eller endnu flere stiklinger, og de sorte plastikpotter med stiklinger sætter jeg et skyggefuldt sted i drivhuset, hvor sommervarmen sørger for lun jordtemperatur, der giver de bedste betingelser. Tilsat omhyggelig vanding slår planterne rod og begynder at vokse.

Roden til alt godt
Umiddelbart kan det være svært at følge med i, hvor langt roddannelsen på de stiklingeformerede planter er nået, også selvom planten gror, men vip forsigtig bunden i vejret på urtepotten og se, om der skimtes hvide rødder bagved pottens drænhuller. Dette er et fingerpeg om, at tiden er inde til at potte om eller plante ud på det blivende voksested.

Ved stiklingeformering kan man i visse tilfælde på rekordtid stå med en ny plante. Eksempelvis plantede jeg tomater ud for fire uger siden. Den ene tomatplante knækkede, hvilket kunne synes ærgerligt, men jeg klippede toppen af og stak topstykket i en potte. Nu er en fin ny tomatplante i fuld vækst, den er oven i købet begyndt at blomstre. Eller da jeg lugede mine rabarber og et lille stykke knækkede af en vidunderlig vinrabarber, som hører til en gammel sort. Den lille stump kom i en potte, nu har rødderne nået bunden.

Klon versus variation
Ved vegetativ formering som stiklingeformering og deling, får man præcis samme plante, som moderplanten. Altså en sikker metode, hvis ønsket er en klon uden mindste form for variation.

Ved frøformering er nogle planter konstante, imens andre i udseende og egenskaber bliver som vinden blæser. Frø af gammeldags akelejer er drysset ud i min have med rund hånd. Nogle er tro mod den plante, de kom fra, andre krydser sig til nye nuancer.

Det samme gælder bølgekronet storkenæb Geranium Phaeum, der breder sig mere end villigt. Det begyndte med Geranium Phaeum Album, der er rent hvid med fine gule støvdragere. Og i den modsatte ende af farvespekteret den næsten sorte Geranium Phaeum Chocolate Chip. Af dem er der opstået violette eksemplarer og en skøn hvid med et bedårende strejf af rosa.

Rabarber og creme
I et bed, som arter sig temmelig vildt med netop bølgekronet storkenæb samt spredt skvalderkål, livskraftig aniskål også kaldet sødskærm Myrrhis odorata, og den kønne fyldte matrem Tanacetum parthenium, nikker en særdeles kultiveret plante. Canadisk akeleje Aquilegia canadensis `Rhubarb and Custard´ er en yndefuld akeleje, der rammer rabarberfarve og creme.

Jeg har frembragt `Rhubarb and Custard´ fra indkøbte frø og ventet med længsel. Nu blomstrer den og overgår al forventning. Den er en stjerne.

Akelejer hører til de toårige stauder, hvilket vil sige, at de danner blade første år og blomstrer året efter. Akelejer er kortlivede stauder - man kan kan ikke regne med dem i mange år, men man kan så dem selv, og jeg vil prøve at samle frø af `Rhubarb and Custard´ for at se, om udtrykket er stabilt.

Akelejer er ikke kræsne, når det gælder jordbundsforhold, men letfugtig, veldrænet jord er bedst, og de ynder vekslende skygge.

Tip

Efter forårets ræs med at få haven op at køre, har du måske lidt tid i juni. Brug den til at så stauder og plant dem ud i september eller som endnu større planter til næste forår.


Du finder frø af canadisk akeleje Aquilegia canadensis `Rhubarb and Custard´ her.


Himmelsk flødeis med bagt rabarber

Til 4 personer

Rabarber høstes indtil Sankt Hans, derefter skal planterne have fred til at komme sig. En ismaskine rører, så isen bliver cremet og blød i stedet for at krystallisere, men hvis du ikke har en ismaskine, kan du bruge en opskrift på parfait med pisket fløde (is, der ikke skal omrøres) og tilsætte de bagte rabarber.


Bagt rabarber
100 g friske rabarberstilke uden blade
50 g sukker
Korn fra 1 vaniljestang

Rens, skyl og skær rabarberstilkene i små stykker. Hæld dem i et lille ildfast fad og tilsæt sukker og vanilje. Dæk skålen med stanniol og sæt den i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 25 minutter, til rabarberstykkerne er møre. Lad rabarberen køle af.

Flødeis
4 pasteuriserede æggeblommer
160 g sukker
3 dl. piskefløde
2 dl. mælk

Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps.Rør piskefløde og mælk i æggesnapsen. Hæld massen i en ismaskine og kør i 45 minutter. Tilsæt bagt rabarber og kør i et par minutter. Stop eventuelt maskinen og vend rabarberen rundt i isen med en lille dejskraber. Hæld isen i en beholder og frys ned. Tag isen op cirka 10 minutter før servering.


TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT

Dele af dette blogindlæg er baseret på min ugentlige klumme i LIVSSTIL/ Jydske Vestkysten, Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Horsens Folkeblad, Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad.

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Kommentarer

  1. Tak for indput! Jeg skal da have lavet noget af mine rabarber fra haven, inden det bliver for sent. Om det bliver til is eller kage må jeg lige overveje...

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak Livsnyderhaven! Sidste udkald med rabarber, jeg håber, du har nået en gang is eller kage. Rabarber er simpelthen en prægtig urt! :-)

      Slet

Send en kommentar