Glødende morgener


Ugen har budt på veklende skydække, mestendels har himlen været grå, men morgenerne har flere gange udvist noget fantastisk. I det tidlige morgengry fangede jeg farverne - utrolige nuancer, man ikke altid er heldig at kunne gengive på et foto.

Den milde have
I min have fanger et levende hegn søndenvinden, skoven tager af for norden- og østenvinden, for vestenvinden skærmer en bakke, og ultimativt stille er der i drivhuset, som netop er designet til et mikroklima for sarte planter.

Basilikum hører til de varmekrævende vækster, der fordrer læ for at lykkes. I det sene forår såede jeg, som jeg plejer, forskellig slags basilikum i potter. Den ene Ocimum basilicum `Christmas´ var en ny sort, og det var åndeløst spændende. Kunne julestemning virkelig udkrystallisere sig i en arketypisk middelhavsplante i drivhuset?       Basilikum Ocimum basilicum `Christmas´ er en smuk plante
      med julekrydret aroma. 

Nellike og gran er en del af den duft- og smagsoplevelse, der hæftes på basilikum `Christmas´, og da jeg endelig kunne dufte til og smage på den nye krydderurt, var det også muligt at fremkalde julen som et hyggeligt glimt i det sommervarme drivhus, selvom  middelhavstemaet dominerede. Som et særligt plus til dyrkværdigheden af basilikum `Christmas´, er bladene fint formede, og de besidder en meget køn grøn farve. Når planten springer i blomst, hvilket den gjorde sidst på sæsonen, er det med smukke lette spir i en delikat violet nuance.

Dyrkningsguide til basilikum
Er foråret varmt, kan basilikum sås i april - ellers vent til maj. Basilikum spirer ved 20 grader i løbet af cirka syv dage, den vokser hurtigt og er perfekt til store eller mellemstore potter i drivhuset. Basilikum er nem at dyrke, men sart overfor fugt, som kan få rodhalsen til at rådne. Læg et godt dræn i bunden af potterne, lad være med at overbruse planterne, vand nede ved jorden, så rødderne ikke mangler, men heller ikke sopper i vand. Husk også jævnligt et skvæt flydende gødning eller stik gødningspinde i jorden. Er man omhyggelig med udluftning i drivhuset, som forebygger svampeangreb, holder basilikum længe.

Tip
Høst flittigt af basilikumbladene ved at knibe topskud af. Det er smukt, når krydderurterne springer i blomst, men smagsmæssigt mister de kraften, når de står i fuldt flor.


Basilikum findes i et væld af varianter, og det er en hyggelig beskæftigelse at drømme om og søge efter, hvilke sorter der skal dyrkes i haven kommende sæson. Sidste år lavede jeg en liste med links til frøkøb på nettet, den er blevet efterspurgt på det seneste - nu er den opdateret.

Du finder min liste med links til frø her.


TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT

Dele af dette blogindlæg er baseret på min ugentlige klumme i LIVSSTIL/ Jydske Vestkysten, Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Horsens Folkeblad, Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad.

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.


Kommentarer

  1. Jeg elsker også basilikum i drivhuset, og ikke mindst duften af planten :)

    SvarSlet

Send en kommentar