Januar er årshjulets spæde begyndelse, alligevel er måneden mestendels grå som en olding. Blæser det, er kontrasten stor i forhold til længslen efter varme og mindre mørke tider, men de få minutters lys, der samles op i løbet af en uge, kan få det til at krible i fingrene efter at lægge frø i jorden.

Med stort set det hele er havestart for tidligt. Det kan ikke betale sig at være ude med riven eller spirekasserne, før vejrliget og dagslængden i virkeligheden er til det. Det er lært via erfaring – en masse arbejde tangerende besvær uden bedre afkast. Sår man samme afgrøde på kanten af det tidlige og den samme afgrøde rettidigt, kan man med forbløffelse se sidstnævnte planter indhente de første, hvorved intet var vundet. Til gengæld er det gryende år godt til havedrømme næret af gennempløjning af havebøger og frøkataloger. På den måde kan ledige stunder bruges til planlægning med fokus på de planter, man har sprudlende lyst til at dyrke. 
Det gælder grøntsager over en bred kam, at de er spændende i forskellige udgaver, men to familier er særlig mangfoldige, kulørte og kraftfulde nemlig chili og tomat, og chili er undtagelsen, der bekræfter reglen. Når vinden suser og chill-effekten udenfor gør livet i haven bidende koldt, er tiden inde til de små stærke i vindueskarmen.

Chili sår man om vinteren ved nytårstid i januar eller senest i februar. Planterne har en lang udviklingstid - høst af modne frugter kan først forventes i juli, og nogle sorter er ikke høstklar før sensommer, eller når efteråret banker på. Sår man chili for sent, vil visse sorter slet ikke nå at modne.

Hede historiske rødder
Chiliplanten  Capsicum stammer fra Central- og Sydamerika, hvorfra den kom til Spanien i slutningen af 1400-tallet. Det er nødvendigt at dyrke chili i varme for at få planterne til at lykkes. Så frøene i små potter med så- og priklemuld. Frøene skal kun dækkes af et ganske tyndt lag jord og sæt gerne de tilsåede potter i et minidrivhus med plastiklåg. Plastiklåget holder på fugtigheden og varmen. Vær opmærksom på, at spiretemperaturen for chilifrø ligger på 21 til 30 grader.

Ud over, at chili kræver høj spiretemperatur, bryder frøene bedst, hvis de står mørkt. For at undgå meget ranglede planter, skal de flyttes til et køligere sted, så snart frøene er spiret. Samtidig sørges for så meget lys som muligt til småplanterne, og de skal ikke længere være dækket af plastik. Efterhånden, som planterne vokser, pottes om efter behov. I løbet af maj, når det er varmt i drivhuset, og der ikke længere er fare for frost, kan chilierne plantes i de blivende potter og sættes i drivhuset. Det er også en mulighed at plante chili ud i drivhusbedet, når jordtemperaturen er minimum 14 grader.

Man kan dyrke ekstreme chili-sorter med flammende styrke, men jeg synes, de mellemstærke eller milde slags er dem, man kommer til at holde mest af og dermed bruger flittigt. Det overraskende ved chili er en yderst kompleks smag ofte med lækre frugtagtige noter. Sidst, men ikke mindst er chiliplanten smuk og yderig, og den findes i et væld af sorter, man aldrig bliver træt af at udforske.

Husk, at du kan høste dine egne chilifrø, og du kan bytte med andre. Du vil formentlig opleve, at frø af egen avl er meget vitale. Chilifrø holder sig spiredygtige i cirka tre år, hvis de opbevares tørt, mørkt og køligt.

Tip
Chili forkultiveres før, der er nok naturligt dagslys til planterne. I adskillige år har jeg fået fine chilier alligevel, men i år forsøger jeg mig med tilskudslys - såkaldt vækstlys i form af et LED-lysstofrør, som hjælper til tætte grønne planter. Der findes forskellige typer vækstlys, mit er fra Impecta, du kan se det her.

Chiliplanten med frugter i flere farver alt efter modenhed er et stemningsfuldt festfyrværkeri. Jeg dyrkede denne chili sidste år, frøet skulle være `Habanero Natal´, men jeg tvivler. Heldigvis er det nemt at høste sine egne frø og dermed få samme sort igen. Måske har du et bud på sorten? Ellers hælder jeg til at kalde afkommet af den usædvanlige chili `Skovløberhusets tricolore´. Og hold ved! I sidste del af dette indlæg, bliver du præsenteret for muligheden, hvis du kunne brænde for at dyrke chili-skønheden, som tilmed er en særdeles yderig plante med virkelig velsmagende frugter i mellemstyrke-området. De modne røde chilier er lækre friske, men de er også nemme at tørre eller sylte, og sådan nyder vi dem her i huset i de kolde vintermåneder. Syltede chilier er vidunderlige, som de er, men jeg har også fyldt de syltede frugter med flødeost og serveret dem til tapas.


Syltede chilifrugter

I slutningen af november blev de sidste modne chilier høstet i drivhuset. For at være velforsynet med chili året rundt, bliver en god del af høsten tørret eller syltet. Begge dele giver fantastiske muligheder for smag i maden. Når man sylter chili, har man ud over de lækre syltede frugter vidunderlig velsmag i lagen. Brug den som smagssætter i sovs, gryderetter og dressing. Mængden af lage i opskriften er vejledende - hvor meget, der skal bruges, beror på en vurdering af, hvad der skal til for at dække mængden af chili i glasset, så frugterne kan holde sig. Til denne opskrift bruger jeg  mellemstærke chilier - det kan udmærket være forskellige sorter, man sylter samtidig. Skal stærke chilier håndteres, er det en god idé at tage tynde latexhandker på, så stoffet capsaicin i chilifrugterne ikke efterlader en smertelig brændende fornemmelse på huden.

Cirka 140 g friske chilier

Lage
3 dl hvid balsamicoeddike
1 dl vand
2 spsk. sukker
½ tsk. fint havsalt

Gør chilierne i stand ved at skylle dem i koldt vand og skære toppen med stilk af – fjern også frøstolen, hvorpå frøene sidder. Bland ingredienserne til lagen i en lille gryde. Kog lagen op. Når sukker og salt er smeltet, hældes de istandgjorte chilier i lagen. Giv chilierne et kort opkog. Læg chilierne i et steriliseret glas (skoldet og skyllet i vodka). Kog lagen op igen og hæld den varme lage over chilierne og luk glasset til med det samme.


INSPIRATION

Det er chilisånings-tid, men ellers må vi tøjle utålmodigheden. Til gengæld er senvinteren som skabt til hyggelig inspiration. Min absolutte yndlingsbog for tiden er den britiske designer Jasper Conrans: `Country´. Et afsindig flot og stemningsfuldt værk med mennesker, husdyr, dyrkning af jorden og indretning af skønne steder - alt fanget over et år i smukke landlige omgivelser. Hvordan opnår vi drømmen? Uden at være for glansbilledagtig udmærker bogen sig ved at fange både det rå og det fine.GIVEAWAY

Trænger du til lidt engelsk inspiration i vintermørket, er der landet et ekstra `Country Living´ magasin i min postkasse (januar-nummeret 2016), og det skal afsted sammen med frø af den virkelig smukke og velsmagende chili-sort med frugter i flere farver præsenteret i dette blogindlæg. 

Måtte du have lyst til, at postbudet på en kold januardag bringer CHILI-FRØ & `COUNTRY LIVING´ TIL DIG da lad mig vide, at du ønsker at være med i lodtrækningen. Skriv i kommentaren her på bloggen eller i kommentaren på min Facebook-side. Sidstnævnte finder du her. Konkurrence-chancen udløber lørdag d. 16. januar 2016.  Jeg trækker lod og offentliggør resultatet, inden ugen er omme.


TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT

Dele af dette blogindlæg er baseret på min ugentlige klumme i LIVSSTIL/ Jydske Vestkysten, Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Horsens Folkeblad, Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad.

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.16 Kommentarer

 1. Yay! Det ku være sjovt! Er enig med dig i at det er sjovest at dyrke chili som rent faktisk kan spises, frem for de ' livsfarlige ' Og et blad jeg ikke kender, spændende..... Jeg har fået nogle frø af en lille rund chili fra calabrien af min italienske tante, hvis du er interesseret. Bedste hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Horta, det var da et skønt tilbud - tak, jeg vil meget gerne prøve chilien fra din italienske tante :-)

   Kh Birgitte

   Slet
 2. Mojn Birgitte
  Godt nytår... det lyder spændende med chilien :)
  jeg vil da gerne hoppe med i konkurrencen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tim - også godt nytår fra mig, dejligt at du har lyst til at prøve chilien :-)

   Kh Birgitte

   Slet
 3. Dyrker chili hvert år, men sidste år var det nærmest peberfrugter selvom jeg havde købt chilifrø. Min mand plejer også at sylte dem og vi spiser det alt for hurtigt op. Det er bare en lækker måde at få chili på.
  Vil meget gerne være med i konkurrencen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte, når man køber chilifrø, er det helt klart forventningen, at de har lidt styrke. Men de milde slags er som peberfrugter, det er også min erfaring - dog alligevel med en mere kompleks smag. Dejligt, at du vil være med :-)

   Kh Birgitte

   Slet
 4. Det vil jeg da virkelig gerne! Ser spændende ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frede, jeg sætter pris på, at du vil være med :-)

   Kh Birgitte

   Slet
  2. Man skulle da være et skarn, hvis ikke ;) Kære Gigge - Godt nytår til jer alle!

   Slet
  3. I lige måde kære Anne-Dorthe! Det er altid så dejligt at høre fra dig og skønt, at du vil være med. Jeg håber, I har det godt og er kommet vel ind i januar.

   Kæmpeknus fra Gigge

   Slet
 5. Ja, det vill jag gärna vinna! Älskar engelska magasin och chili ska förstås sås. Men jag ta det också lite lugnt och väntar ett tag till innan jag börjar så....

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Trädgård på Djupet, dejligt, at du vil være med :-)

   Kh Birgitte

   Slet
 6. Vil gerne være med. Hyggeligt at kigge i engelske magasiner og vil gerne prøve den chili.

  SvarSlet
 7. jeg vil rigtig gerne være med
  kh
  jane

  SvarSlet
 8. Jeg har dyrket chili de sidste tre år og er blevet hooked. Både for oplevelsen, smagen og deres smukke udseende. Jeg ville da meget gerne prøve din spændende sort og vil bestemt nyde at læse det dejlige magasin efter at have sået chilifrø.

  SvarSlet
 9. Hej Birgitte, jeg er også blevet helt vild med chilidyrkning de sidste par år, og vil da meget gerne prøve at dyrke din sjove nye sort :-)

  SvarSlet

Leveret af Blogger.