Januar er årshjulets spæde begyndelse, alligevel er måneden mestendels grå som en olding. Blæser det, er kontrasten stor i forhold til længslen efter varme og mindre mørke tider, men de få minutters lys, der samles op i løbet af en uge, kan få det til at krible i fingrene efter at lægge frø i jorden.
Med stort set det hele er havestart for tidligt. Det kan ikke betale sig at være ude med riven eller spirekasserne, før vejrliget og dagslængden i virkeligheden er til det. Det er lært via erfaring – en masse arbejde tangerende besvær uden bedre afkast. Sår man samme afgrøde på kanten af det tidlige og den samme afgrøde rettidigt, kan man med forbløffelse se sidstnævnte planter indhente de første, hvorved intet var vundet. Til gengæld er det gryende år godt til havedrømme næret af gennempløjning af havebøger og frøkataloger. På den måde kan ledige stunder bruges til planlægning med fokus på de planter, man har sprudlende lyst til at dyrke.
Det gælder grøntsager over en bred
kam, at de er spændende i forskellige udgaver, men to familier er særlig mangfoldige,
kulørte og kraftfulde nemlig chili og tomat, og chili er undtagelsen, der
bekræfter reglen. Når vinden suser og chill-effekten udenfor gør livet i haven
bidende koldt, er tiden inde til de små stærke i vindueskarmen.
Chili sår man om vinteren ved
nytårstid i januar eller senest i februar. Planterne har en lang udviklingstid
- høst af modne frugter kan først forventes i juli, og nogle sorter er ikke
høstklar før sensommer, eller når efteråret banker på. Sår man chili for sent,
vil visse sorter slet ikke nå at modne.
Hede historiske rødder
Chiliplanten Capsicum
stammer fra Central- og Sydamerika, hvorfra den kom til Spanien i slutningen af
1400-tallet. Det er nødvendigt at dyrke chili i varme for at få planterne til
at lykkes. Så frøene i små potter med så- og
priklemuld. Frøene skal kun dækkes af et ganske tyndt lag jord og sæt gerne de
tilsåede potter i et minidrivhus med plastiklåg. Plastiklåget holder på
fugtigheden og varmen. Vær opmærksom på, at spiretemperaturen for chilifrø
ligger på 21 til 30 grader.
Ud over, at chili kræver høj
spiretemperatur, bryder frøene bedst, hvis de står mørkt. For at undgå meget
ranglede planter, skal de flyttes til et køligere sted, så snart frøene er
spiret. Samtidig sørges for så meget lys som muligt til småplanterne, og de
skal ikke længere være dækket af plastik. Efterhånden, som planterne vokser,
pottes om efter behov. I løbet af maj, når det er varmt i drivhuset, og der
ikke længere er fare for frost, kan chilierne plantes i de blivende potter og
sættes i drivhuset. Det er også en mulighed at plante chili ud i drivhusbedet,
når jordtemperaturen er minimum 14 grader.
Man kan dyrke ekstreme chili-sorter
med flammende styrke, men jeg synes, de mellemstærke eller milde slags er dem,
man kommer til at holde mest af og dermed bruger flittigt. Det overraskende ved
chili er en yderst kompleks smag ofte med lækre frugtagtige noter. Sidst, men
ikke mindst er chiliplanten smuk og yderig, og den findes i et væld af sorter,
man aldrig bliver træt af at udforske.
Husk, at du kan høste dine egne chilifrø, og du
kan bytte med andre. Du vil formentlig opleve, at frø
af egen avl er meget vitale. Chilifrø holder sig spiredygtige i cirka tre år,
hvis de opbevares tørt, mørkt og køligt.
Tip
Chili forkultiveres før, der er nok naturligt
dagslys til planterne. I adskillige år har jeg fået fine chilier alligevel, men i år forsøger jeg mig med tilskudslys - såkaldt
vækstlys i form af et LED-lysstofrør, som hjælper til tætte grønne planter. Der findes forskellige typer vækstlys, mit er fra Impecta, du kan se det her.
Chiliplanten med frugter i flere farver alt
efter modenhed er et stemningsfuldt festfyrværkeri. Jeg dyrkede denne chili sidste år, frøet skulle være `Habanero Natal´, men jeg tvivler. Heldigvis er det nemt at høste sine egne frø
og dermed få samme sort igen. Måske har du et bud på sorten? Ellers hælder jeg til at kalde afkommet af den usædvanlige chili `Skovløberhusets tricolore´. Og hold ved! I sidste del af dette indlæg, bliver du præsenteret for muligheden, hvis du kunne brænde for at dyrke chili-skønheden, som tilmed er en særdeles yderig plante med virkelig velsmagende frugter i mellemstyrke-området. De modne røde chilier er lækre friske, men de er også nemme at tørre eller sylte, og sådan nyder vi dem her i huset i de kolde vintermåneder. Syltede chilier er vidunderlige, som de er, men jeg har også fyldt de syltede frugter med flødeost og serveret dem til tapas.
Syltede chilifrugter
I
slutningen af november blev de sidste modne chilier høstet i drivhuset. For at
være velforsynet med chili året rundt, bliver en god del af høsten tørret eller syltet.
Begge dele giver fantastiske muligheder for smag i maden. Når man sylter chili,
har man ud over de lækre syltede frugter vidunderlig velsmag i lagen. Brug den
som smagssætter i sovs, gryderetter og dressing. Mængden af lage i opskriften
er vejledende - hvor meget, der skal bruges, beror på en vurdering af, hvad der
skal til for at dække mængden af chili i glasset, så frugterne kan holde sig. Til
denne opskrift bruger jeg mellemstærke
chilier - det kan udmærket være forskellige sorter, man sylter samtidig. Skal
stærke chilier håndteres, er det en god idé at tage tynde latexhandker på, så stoffet
capsaicin i chilifrugterne ikke efterlader en smertelig brændende fornemmelse
på huden.
Cirka 140
g friske chilier
Lage
3 dl hvid
balsamicoeddike
1 dl vand
2 spsk.
sukker
½ tsk.
fint havsalt
Gør
chilierne i stand ved at skylle dem i koldt vand og skære toppen med stilk af –
fjern også frøstolen, hvorpå frøene sidder. Bland ingredienserne til lagen i en
lille gryde. Kog lagen op. Når sukker og salt er smeltet, hældes de istandgjorte
chilier i lagen. Giv chilierne et kort opkog. Læg chilierne i et steriliseret
glas (skoldet og skyllet i vodka). Kog lagen op igen og hæld den varme lage
over chilierne og luk glasset til med det samme.
INSPIRATION
Det er chilisånings-tid, men ellers må vi tøjle utålmodigheden. Til gengæld er senvinteren som skabt til hyggelig inspiration. Min absolutte yndlingsbog for tiden er den britiske designer Jasper Conrans: `Country´. Et afsindig flot og stemningsfuldt værk med mennesker, husdyr, dyrkning af jorden og indretning af skønne steder - alt fanget over et år i smukke landlige omgivelser. Hvordan opnår vi drømmen? Uden at være for glansbilledagtig udmærker bogen sig ved at fange både det rå og det fine.
GIVEAWAY
Trænger du til lidt engelsk inspiration i vintermørket, er der landet et ekstra `Country Living´ magasin i min postkasse (januar-nummeret 2016), og det skal afsted sammen med frø af den virkelig smukke og velsmagende chili-sort med frugter i flere farver præsenteret i dette blogindlæg.
Måtte du have lyst til, at postbudet på en kold januardag bringer CHILI-FRØ & `COUNTRY LIVING´ TIL DIG da lad mig vide, at du ønsker at være med i lodtrækningen. Skriv i kommentaren her på bloggen eller i kommentaren på min Facebook-side. Sidstnævnte finder du her. Konkurrence-chancen udløber lørdag d. 16. januar 2016. Jeg trækker lod og offentliggør resultatet, inden ugen er omme.
TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT
Dele af dette blogindlæg er baseret på min ugentlige klumme i LIVSSTIL/ Jydske Vestkysten, Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Horsens Folkeblad, Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad.
Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.
Yay! Det ku være sjovt! Er enig med dig i at det er sjovest at dyrke chili som rent faktisk kan spises, frem for de ' livsfarlige ' Og et blad jeg ikke kender, spændende..... Jeg har fået nogle frø af en lille rund chili fra calabrien af min italienske tante, hvis du er interesseret. Bedste hilsner
SvarSletKære Horta, det var da et skønt tilbud - tak, jeg vil meget gerne prøve chilien fra din italienske tante :-)
SletKh Birgitte
Mojn Birgitte
SvarSletGodt nytår... det lyder spændende med chilien :)
jeg vil da gerne hoppe med i konkurrencen :)
Kære Tim - også godt nytår fra mig, dejligt at du har lyst til at prøve chilien :-)
SletKh Birgitte
Dyrker chili hvert år, men sidste år var det nærmest peberfrugter selvom jeg havde købt chilifrø. Min mand plejer også at sylte dem og vi spiser det alt for hurtigt op. Det er bare en lækker måde at få chili på.
SvarSletVil meget gerne være med i konkurrencen.
Kære Gitte, når man køber chilifrø, er det helt klart forventningen, at de har lidt styrke. Men de milde slags er som peberfrugter, det er også min erfaring - dog alligevel med en mere kompleks smag. Dejligt, at du vil være med :-)
SletKh Birgitte
Det vil jeg da virkelig gerne! Ser spændende ud!
SvarSletKære Frede, jeg sætter pris på, at du vil være med :-)
SletKh Birgitte
Man skulle da være et skarn, hvis ikke ;) Kære Gigge - Godt nytår til jer alle!
SletI lige måde kære Anne-Dorthe! Det er altid så dejligt at høre fra dig og skønt, at du vil være med. Jeg håber, I har det godt og er kommet vel ind i januar.
SletKæmpeknus fra Gigge
Ja, det vill jag gärna vinna! Älskar engelska magasin och chili ska förstås sås. Men jag ta det också lite lugnt och väntar ett tag till innan jag börjar så....
SvarSletKære Trädgård på Djupet, dejligt, at du vil være med :-)
SletKh Birgitte
Vil gerne være med. Hyggeligt at kigge i engelske magasiner og vil gerne prøve den chili.
SvarSletjeg vil rigtig gerne være med
SvarSletkh
jane
Jeg har dyrket chili de sidste tre år og er blevet hooked. Både for oplevelsen, smagen og deres smukke udseende. Jeg ville da meget gerne prøve din spændende sort og vil bestemt nyde at læse det dejlige magasin efter at have sået chilifrø.
SvarSletHej Birgitte, jeg er også blevet helt vild med chilidyrkning de sidste par år, og vil da meget gerne prøve at dyrke din sjove nye sort :-)
SvarSlet