Det går virkelig stærkt i haven, og drivhuset har igen været en fantastisk hjælper. Jeg har forspiret og fået krydderurterne ekstra tidligt i gang, og nu er der fuldt tryk på udplantning.

At haveglæden spirer er så dejligt, og det rører mig helt ind i hjertet, når der kommer spørgsmål fra nye haveejere, som er ved at finde deres ben i det grønne.

Om det drejer sig om en stor eller lille have eller blot en altan er underordnet. Det væsentlige er, at dét at dyrke noget og at se det trives er sundt for både krop og sjæl. Man bliver simpelthen glad af det.


De skønne ærteblomster
Her på bloggen findes et indlæg om lathyrus - de vidunderligt smukke ærteblomster, som udsender bølgende dufte som et sindbillede på sommer.

Ærteblomster er noget af det skønneste at dyrke, og her kommer vi til et relevant spørgsmål, som tikkede ind i min mailboks for nylig.

Kamilla står nemlig overfor udplantning af sine forspirede lathyrus - ærteblomsterne, som hun havde læst et indlæg om her på bloggen. Og det hele kom til at handle om, at der findes rigtige måder, men at haven samtidig er dét sted, hvor stramme regler bøjes, hvor kreativiteten spirer, og hvor der er rum til at eksperimentere. Du får mailudvekslingen her:

SPØRGSMÅL

Hej Birgitte

Jeg er helt ny ud i have, og så er det jo skønt med en smuk og informativ side, som din. Hvis du har tid, må du meget gerne give et råd om følgende:


Jeg har forspiret lathyrus, men i nogle af potterne er der spiret to, der så står relativt tæt. Du skrev, at de har lidt sarte rødder, skal jeg så lade være med at dele dem og klippe den ene væk eller lade dem begge to gro, selvom de står fire centimeter fra hinanden.


På forhånd tak og god dag. 


Kh Kamilla


SVAR 

Hej Kamilla 

Jeg glæder mig over, at du kan finde råd og inspiration på min blog. 


Sats på en af lathyrusspirerne og klip den anden af - præcis, som du er inde på. Lathyrus tåler ikke deling, fordi rødderne nemt beskadiges. Ved udplantning skal du regne med en afstand på 15 til 20 centimeter. 

Når det er sagt, vil jeg også nævne, at det altid er godt at eksperimentere. I mit lathyrusindlæg på bloggen kan du se en potte med forspirede lathyrus. Spirerne står ret tæt, men jeg vippede forsigtigt hele rodklumpen ud, plantede den og satte et stativ over, og det blev så fint.


Kh Birgitte


SVAR

Hej Birgitte Hasholt

Tusind tak, hvor er det sødt af dig at svare :-)


Og dejligt med en kombination af gode råd og samtidig huske mig på, at jeg skal prøve mig frem. 


Kh KamillaDette års ærteblomster

I år gror mine forspirede ærteblomster i tørvepotter. Det er nemt, og en stor zinkkasse er dekorativ plus rummer en overvældende masse. Hvis du kigger godt efter, vil du opdage, at jeg her er ved at knibe toppen af lathyrusspirerne, hvilket fører til forgrening og dermed til et fyldigere flor.

Nu - midt i maj - planter jeg ud, og jeg glæder mig til en ny måde at lave stativer på. Mere om det, når lathyrusserne blomstrer!

Omtalte indlæg om lathyrus finder du HER.
Fotoet af mig i drivhuset er skudt af fotograf Yilmaz Polat og er fra en nyligt udkommet forårsartikel: `Ræk ud efter drømmen´. Artiklen var at finde i magasinet `Livsstil´, hvori jeg er ugentlig klummeskribent. Magasintillægget `Livsstil´ følger hver fredag med Fredericia Dagblad, Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende, Horsens Folkeblad, Jydske Vestkysten og Vejle Amts Folkeblad.


Tekst og foto af lathyrusspirer: Birgitte Hasholt.

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.


2 Kommentarer

  1. Jubiiiiie.Man kan mærke forårskådheden i dit skriv, Birgitte. Skønt! Med tak på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak kære Marianne, man bliver uden videre grebet! I dag er jeg også blevet slået af den utrolige forvandling, det er, når alt bliver grønt. Fantastisk energi der er i den proces :-)

      Slet

Leveret af Blogger.