Smager gran godt?



    De fine lysegrønne skud, som pryder grantræet netop nu, er et fremragende aromatisk krydderi i maden. 
    


Det kan du bide spids på! Og i den lille Kristi himmelfartsferie, vi netop har betrådt og skal til at nyde, vil jeg opfordre til, at du tager et kig på gran. Der ligger nemlig en overraskende rig smag gemt i de bløde lysegrønne skud, som grantræet har iklædt sig lige nu.

Vises versus spises
Vi tænker først og fremmest på nåletræer som vækster, der skal vises. Men nogle af dem kan også spises. På lærkegrenene sidder nålene som duske, og de er spiselige. Man kan også spise:

Gran fx rødgran Picea abies
Ædelgran fx Abies nordmanniana 
Fyr Pinus

Gran bruger jeg flittigt i forskellige retter. Nålene er nemlig et fortrinligt og meget aromatisk krydderi. De løfter blandt andet tomatsaucen til nye højder eller krydrer stegen, og med granskud i eddike frembringes en virkelig velsmagende kryddereddike (se nedenstående opskrift). Friske granskud eller fyrrekogler kan også bruges i kryddersnaps. 

For at gemme den sanselige smag, som findes i de fine lysegrønne forårsskud, vi plukker nu, kommer jeg granskud i fryseren til brug resten af året. Som sidegevinst er nålene nemme at nulre af skuddene, når de er frosne.

I urtemedicin nævnes lærkens bark blandt andet som virksom mod bronkitis, inficerede sår og hudproblemer.

Det lille grantræ
I H.C. Andersens eventyr `Grantræet´ har det lille stræbsomme grantræ barkepine af længsel. Hvor meget et grantræ lider under, at man plukker af den nye tilvækst - skuddene - er spørgsmålet. Jeg vil sige, at det skal ikke overdrives. Træet må ikke ribbes og pluk ikke fra unge træer. Udvis respekt for træet både, hvis det står i haven eller, hvis du eksempelvis har fået lov til at plukke af træerne i en privat skov. Vær også opmærksom på kun at plukke fra usprøjtede træer og et godt stykke fra trafikeret vej.

PAS PÅ: Taks er giftig - spis aldrig af den plante!



AROMATISK GRANEDDIKE

Friske lysegrønne granskud
Hvid balsamicoeddike
Eventuelt tørret chili




Pluk de friske lysegrønne granskud, skyl dem og dup dem tørre. Læg granskuddene i et rent og skoldet og tørt glas og hæld eddiken over. Har man tørret chili, kan graneddiken også tilsættes den. 

Sæt låg på og lad graneddiken trække i cirka 3 uger, hvorefter skuddene og chilien sies fra. Hæld graneddiken på en ren skoldet og tør flaske og luk til. Til dressing kan graneddiken blandes med god olivenolie og et lille skvæt graneddike er fantastisk i gryderetter og saucer.

GRAN I GRYDEN: BRUG GRAN, SOM DU BRUGER ROSMARIN.


HUSK, du kan følge bloggen via `bloglovin´ eller ved at tilmelde din email-adresse. Bloggen kan nemt og til hver en tid afmeldes igen, når du modtager et nyt indlæg.

TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT

Dele af indlægget er fra min ugentlige klumme i BASE/Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Her online på opfordring.

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.









Kommentarer

  1. Ser lækkert ud, må da prøves en gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lene, det må du. :-) Det er jo så nemt, og gran er virkelig en skøn smagssætter. Skuddene er lysegrønne lidt endnu.
      Kh Birgitte

      Slet
  2. ...og hvis du skulle finde på at brygge øl, så giver friske granskud, der har fået en tur i fryseren, et helt fantastisk aromatisk bryg.
    Hilsen Claus Hørlyck

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Claus, tusind tak for dit tip. Jeg har ikke prøvet at brygge øl, men synes, det er spændende. Der står humle i min have og her i skovbrynet, så tanken har strejfet mig flere gange; det kunne være sjovt at forsøge sig med øl. Det lyder lækkert at bruge gran som smagssætter.
      Kh Birgitte

      Slet
  3. Det må jeg lige huske til foråret (har desværre først fået læst dit indlæg nu - sådan helt grundigt ;-) ), og jeg har jo også den kogebog med gran, som jeg fik af dig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Marlene, tak for at du lige runder emnet om gran. Det varer jo ikke længe, før de første stemningsskabende idéer med gran til jul rammer nethinden :-) :-) Som du læser her, er jeg meget optaget af at bruge gran i maden. Smagen er varm og aromatisk, og grannåle har vist sig brugbare i rigtig mange af mine kulinariske eksperimenter. Jeg tænker, at du vil finde det nemt at høste og frembringe dejlig mad med forårets delikate lysegrønne granskud. Jeg glæder mig i øvrigt til at få mere gang i bloggen igen - mangler tid, men måske nu, hvor vi går den kolde tid i møde; det håber jeg! :-) Kh Birgitte

      Slet
    2. Ja, det kan jeg forstå, at du er :-) Har også set det brugt i tv flere gange, og jo mere man ser det, jo mere almindeligt virker det. Håber, jeg husker det til foråret - ellers kan det jo være, at vi runder emnet på det tidspunkt.

      Ja, det tager tid at lave blogindlæg, og som vi før har talt om, er det trods alt hurtigere at smække et foto op på Facebook :-)

      Kh. Marlene

      Slet
    3. Hyppig omtale er ganske givet, hvad der skal til for at gøre grannåle til et almindeligt krydderi - lad os håbe flere tager det til sig, når nu gran smager så godt :-) Og skulle du være kommet fra det til foråret, minder jeg dig om, at nu er tid til at høste granskud ;-) Du har ret, vi har før talt om, at Facebook er meget hurtigt at opdatere og dermed langt nemmere at nå på travle dage.

      Slet

Send en kommentar