Jeg har i mange år påstået, at havenørd det er jeg ikke. Der er trods alt andre ting, der også har min interesse. Men sidste forår blev min egen opfattelse bragt derud, hvor den kom til at vakle. I hvert fald en lille smule. Jeg havde nemlig fået et problem, og løsningen løb mildest talt i den nørdede retning.

Sagen skal ses i lyset af, at jeg efter år med bede i selve drivhuset havde fået hele arealet belagt med havetegl - smukt og af den gule slags. Farven er underordnet, udfordringen viste sig at være myrer. Pludselig efter et par sæsoner var de ved at drive mig til vanvid. Især fordi de søgte op i alle krukkerne, jeg dyrker krydderurter, chili og tomater i.   Gulvet i mit drivhus er belagt med gammeldags havetegl, og alle planter dyrkes i krukker.

Endnu længere tilbage i tiden havde en kvinde fortalt mig, at hun havde opgivet sit drivhus på grund af myrer. Dengang tænkte jeg, at ingen kan opgive et drivhus på grund af myrer! Så langt ude var jeg heller ikke selv, men jeg forstod pludselig problemets virkelige omfang. Gode råd var tilmed ekstra dyre, fordi jeg dyrker alt økologisk og på ingen måde ønsker at putte gift i hverken jord eller hjørner.

Og nu kommer vi til det nørdede: Myrerene red mig som en mare, så jeg tænkte og tænkte. Jeg plejer nemlig altid at komme på noget, når blot jeg tænker længe nok, men her skete der bare ingenting. Jeg var helt blank. Lige indtil en tidlig morgen, hvor jeg slog øjnene op efter en god nats søvn og tænkte: CITRON! 

Jeg lægger en halv øko-citron med snitfladen nedad over drænhullet i alle krukkerne, derefter et drænlag i form af potteskår arrangeret, så citronen ligger fint og fast. Til sidst kan al den gode muld komme i krukken.

Som sagt så gjort. Krukkerne blev tilplantet med halve citroner i bunden, og myrerne holdt sig borte. Væk var de fra tomater, chili, krydderurter og alt det andet, jeg har stående i drivhuset. Jeg lavede et lille sideløbende forsøg med at sætte et par krukker på underskåle. Der var ikke citroner i bunden af de krukker, dog hjalp underskålene også, idet der ikke længere var fuldstændig fri adgang fra gulvet til krukken. Men jeg har mange krukker, så det ville kræve en investering i underskåle, hvoraf nogle skulle være størrelse ekstra large. Citrontricket var billigere, og det var nemt, praktisk og virksomt.

Jeg tror selv, at tanken faldt på citron, fordi jeg ved, at myrer tiltrækkes af sødt, så der var ikke langt til slutningen om, at de måske kunne frastødes af noget surt. 

Jeg ved også, at man siger, at myrer ikke bryder sig om kanel. Måske har du tidligere stiftet bekendtskab med citron, måske kender du andre kneb mod myrer - altså helt igennem økologiske og miljørigtige råd. Hvis det er tilfældet, må du endelig skrive til mig. Og skulle du have myrer i drivhuset, som søger op i dine krukker, kunne du måske tænke dig at teste citrontricket. I så fald hører jeg rigtig gerne fra dig, når forsøget er tilendebragt. Det kunne være sjovt at vide, om det også duer i dit drivhus. 

I drivhuset har jeg netop nu sået basilikum og brøndkarse i store krukker. Der er selvfølgelig en halv økologisk citron i bunden af hver krukke, så jeg kan gøre livet surt for myrerne, hvis de skulle have planer om en invasion.   Det blev en rig sæson i drivhuset sidste år. Myrerne blev sat til vægs med citroner, og jeg høstede  
    blandt andet masser af skønne krukkedyrkede tomater.TEKST: BIRGITTE HASHOLT
FOTO: KIM AHM

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.
17 Kommentarer

 1. Birgitte, det var da et godt råd, jeg godt lige kunne have brugt for et par dage siden, hvor jeg købte myregift og sprøjtede i vores nye drivhus! For jeg har nemlig også problemer med myrerne. Jeg har dog ikke sprøjtet i krukkerne - det har jeg jeg slet ikke skænket en tanke - men på fliserne rundt omkring krukkerne, for myrerne er, som du skriver, virkelig et problem, når man har klinker i drivhuset. De er f.eks. ikke et problem i vores drivhustunnel, hvor jeg har ukrudtsdug som bund, og hvor alle tomater står i kæmpe plasticpotter.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 2. Jeg plantede drivhus til i weekenden, og i de gamle sække vrimlede det med myre. Jeg ved endnu ikke om vi fik kål på problemet ved at skifte alt jord og vaske drivhuset af. Men ellers vil jeg have dit trick i baghovedet. Men jeg tænkte at en citron i kontakt med jord og vand må da rådne ret hurtigt? Gav det nogen gener?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bettinna. Jeg tænkte faktisk det samme som dig: At citronen hurtigt måtte rådne. Jeg tænkte også på, om citronen kunne påvirke plantevæksten på nogen måde. Men alle krukker med citron i - og det var rigtig mange - fungerede fuldstændig perfekt hele sæsonen. Der var ingen gener. Kh Birgitte

   Slet
 3. Kære Marlene, du har helt ret. Klinkegulvet i drivhuset ser ud til at give myrerne ekstra gode betingelser. De elsker at bo der. Før vi lagde gulv, tænkte jeg aldrig over myrer, heller ikke selvom der stod en tilplantet potte. Det kunne vel egentlig godt tænkes, at ukrudtsdugen i din drivhustunnel også er med til at holde myrerne på afstand. Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det lyder det til, når en anden også skriver, at bruger ukrudtsdug i sine krukker - det var jo da et alletiders tip!

   Kh: Marlene

   Slet
  2. Absolut Marlene, det er virkelig godt at få flere myre-fif. :-)

   Slet
 4. Konklusionen må så være, man skal huske at lægge fiberdug under klinkerne, før de lægges. Så kan man helt undgå citronerne. Det må da være 2 myrer med et smæk, om jeg så må sige!
  Mona Ibsen

  SvarSlet
  Svar
  1. Smiler! Ja, det kunne man jo også gøre, Mona. ;-) Kh Birgitte

   Slet
  2. …men ser nu lige en kommentar på min Facebook-side - ukrudtsdug og myrer kan godt følges ad. Altså ukrudtsdugen er ikke myresikker.

   Slet
 5. Smart citrontrick. Tak for det.

  MVH
  Morten Albek

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Morten, selv tak. Jeg er glad for, at du finder rådet brugbart. :-) Kh Birgitte

   Slet
 6. Jeg putter ikke citroner i mine krukker, men ukrudtsdug - bare et stykke der passer over hullet eller hullerne i krukken og det fungerer helt perfekt - jeg har ikke siden haft myrer i krukkerne siden jeg begyndte på det. Jeg genbruger samme små stykker ukrudtsdug år efter år, det er nemt og nok en del billigere end de økologiske citroner :-) (med mine over 100 krukker tøt jeg slet ikke tænke på hvad det ville koste...........:o)) Jeg tænker også at citronerne kan være hæmmende for drænet i krukkerne? Det er ukrudtsdugen ikke på nogen måde. Ved godt det ikke betyder så meget i drivhuset hvor du styrer vandingen, men på terassen kan det betyde en del om krukkerne kan komme af med vandet i den dejlige danske sommer ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Trine, tusind tak for et rigtig billigt, enkelt og bæredygtigt tip med et lille stykke genbrugeligt ukrudtsdug i krukkerne. :-) Det er super smart! Mit citron-råd er udelukkende til drivhuset, det har du helt ret i. Man er nemlig, som du siger, nødt til at kunne styre vandingen, når der ikke er frit løb fra krukkens bund. Til gengæld er det min fornemmelse, at myrerne i drivhuset virkelig er afskrækket af citron.

   Slet
 7. Kære Birgitte. Tak for citrontippet! Det skulle også hjælpe at sætte krukkerne på fødder. Der gør vi i år. Det gør også, at dræbersneglene ikke vi lægge æg under krukkerne. Hvad gør du med jorden i krukkerne nu du dyrker økologisk? Vi har en del krukker i drivhuset som vi skal have tomater, chili, agurker og krydderurter i til vores anden sæson. Vi vil ikke bare købe ny jord og overvejer en slags sædskifte. Men er det for risikabelt for de planter, ser skal yde så meget i drivhuset? Vh, Stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Stine, tak for din kommentar. :-) Jeg kan sagtens forestille mig, at det hjælper at hæve krukkerne fra jorden ved at sætte "fødder" under. Med hensyn til dyrkningsmateriale til krukkerne har jeg prøvet lidt af hvert. Egentlig var startskuddet til tomater og alt det andet i krukker i drivhuset, at jeg gerne ville spare på spagnummen. Der går nemlig en mindre mængde til, når jeg dyrker i krukker i stedet for at dyrke i store bede i drivhuset. Jeg har forsøgt mig med at blande selv ved at mikse spagnum havejord og kompost. Jeg ved godt, at man skal passe på med havejord på grund af sygdomskim, men det viste sig ikke at være noget problem. Til gengæld tørrede jorden hurtigere ud end, hvis det havde været ren spagnum. Sidste år brugte jeg naturgødet champost i krukkerne. Det fungerede super godt. Hele sæsonen bruger jeg gødning til økobrug. Når der om efteråret er jord, som skal kasseres, kan man bruge jorden andre steder i haven. Jeg har ikke forsøgt mig med sædskifte, men jeg tænker også, at I får det bedste resultat hvis I kommer frisk jord i krukkerne hver sæson. Bedste hilsner Birgitte

   Slet
 8. Hej Birgitte
  hvis det er slemt og de ødelægger din belægning så læg myrepulver ud, Det er en stensort, som er knust pimpsten. Da myrerne ikke har noget filter får de de ind i kroppen, og så bliver de kvalt. Meget effektivt, - og der er INTET giftigt ved det, som dyr ellers tager skade af.

  Kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva, tusind tak for det gode råd. :-) Det er selvfølgelig også bekymringen, at myrerne med tiden kan underminere belægningen. Det ugiftige myrepulver har jeg ikke hørt om før. Nu er det værste bare, at jeg på et tidspunkt hørte, hvor fantastisk et myresamfund i virkeligheden er. Jeg håber, at jeg kan få dem til at flytte! ;-)

   Slet

Leveret af Blogger.