Sommerens sikre hit - labre lathyrus

Tid er en underlig størrelse. Keder man sig, snegler den sig afsted, men har man nok at gøre, driver den bort som morgendis, der brænder væk for solen. 

Vi kan øve os i at skærpe opmærksomheden, så vi følger med, også når vi har travlt. Og netop den øvelse bringer jeg i fokus, når et nyt haveår går i gang. Det er godt at huske at nyde det samtidig med, at der er masser at rive i. 
Inde i vindueskarmen er jeg ved at kickstarte sommeren. Jeg ønsker, at så snart kviksølvsøjlen på termometeret ryger i vejret, er der planter klar til haven, og klatreplanter må ikke mangle. 

Duftende ærteblomster i bedårende farver er et romantisk sindbillede på sommer. Ærteblomsterne kan sås på friland om foråret, når der ikke længere er hård frost, og døgnets gennemsnitstemperatur er over 5 grader. Men vil du pusle om dine planter, kan de forkultiveres i marts til april og plantes ud i maj. Frugten af det ekstra arbejde er en særlig lang sæson med duft og skønhed.
FORKULTIVERING AF DEN HÅRDE KERNE
Duftende ærteblomst Lathyrus odoratus er en nem plante, men al begyndelse kan være svær. For ærteblomsternes vedkommende gælder det om at bryde ud af skallen! 

3 TIPS
For at hjælpe planterne på vej og få så meget ud af frøportionen som muligt, kan du:


 • Slibe frøskallen på et stykke fint sandpapir uden at skade rodanlægget, som er det aflange "øje", der ligner en lille splint. Derefter lægges frøene i blød i varmt vand natten over, hvorefter de sås i potter med så- og priklejord, hvis de skal forkultiveres inde, eller i bedet, hvis det er blevet varmt nok til det. 

 • En anden metode går ud på at slibe frøskallen på et stykke fint sandpapir og derefter lægge frøene på en tallerken ovenpå 2 til 3 lag vædet køkkenrulle og dække dem med 2 til 3 lag vædet køkkenrulle. Det hele holdes konstant godt fugtigt, og man tjekker hver dag, om frøene er begyndt at spire. Ved denne metode ser du samtidig, hvilke frø, der er spiredygtige. Når spirerne bryder frem, plantes de spirede frø i potter med så- og priklejord. 

 • Den effektive metode, hvor man også samtidig ser, hvilke frø der er spiredygtige, går ud på, at lathyrusfrøene lægges i blød natten over fx i et udtjent syltetøjsglas. Næste dag hældes vandet fra og glasset dækkes med husholdningsfilm. Nu er frøene fugtige, og det skal de blive ved med at være - hold øje med, at de ikke tørrer ud. Efter nogle dage bryder spirerne frem, og man kan plante de spirede frø i potter med så- og priklejord.

Sidstnævnte metode - den effektive, som også er en spireprøve - viste havearkitekt Laila Sølager i Haveselskabets magasin HAVEN i marts 2013. Jeg har selv den glæde at levere artikler til magasinet HAVEN - i sidste måned om herlige havehøns, i denne måned skriver jeg om dyrkning af skønne tomater. Det indbydende magasin udkommer 10 gange om året, og der er masser af inspiration og mange gode havetips at hente. 


                                         
Ærteblomster, der er klar til udplantning, skal hærdes. Det betyder, at de skal vænnes til udelivet efter en beskyttet tilværelse i vindueskarmen eller drivhuset, hvor man har forkultiveret sine planter. 

Hærdning og udplantning af forkultiverede ærteblomster
Når ærteblomsterne er klar til udplantning, skal de hærdes. Sæt dem udenfor i let skygge og læ nogle timer om dagen og tag dem ind om natten. Tiden ude øges gradvis, og efter 5 til 6 dage kan ærteblomsterne plantes på det blivende voksested. Ærteblomster bryder sig ikke om omplantning - vær forsigtig, så rodnettet forstyrres mindst muligt. Giv ærteblomsterne en solrig plads i næringsrig jord, så vil de vise en overvældende villighed til at gro.Pluk løs til buketter, det holder det betagende ærteblomstflor ved lige.VEJEN FREM TIL EKSTRA FRODIGHED
Knib toppen af de forkultiverede ærteblomstplanter, når de er cirka 10 centimeter høje, så forgrener planterne sig og bliver fantastiske og frodige. Husk også at plukke skønne buketter, på den måde blomstrer ærteblomsterne rigt og længe.

ENKEL OPBINDING 
Stativ af hasselkæppe bundet sammen med rustik natursnor - eller en som her: En lædersnøre.TEKST: BIRGITTE HASHOLT
FOTO: KIM AHM

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Kommentarer

 1. "Den effektive metode" har jeg aldrig hørt om før - den vil jeg helt sikkert prøve. Tak for tippet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nina, dejligt, at du har lyst til at afprøve metoden. Det er virkelig sjovt at se ærteblomsterne spire i ekspresfart. :-)
   Bedste hilsner
   Birgitte

   Slet
 2. Ja, jeg må også i gang med såningen af de skønne ærteblomster....

  Helt fantastiske fotos!

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marlene, ærteblomsterne kan slet ikke undværes, og jeg glæder mig så meget, til de fylder haven med farve og duft igen. Jeg er for øvrigt spændt på, hvilke sorter, du har valgt i år. :-) Og ja, Kim´s billeder er altid meget smukke. :-)
   Kh Birgitte

   Slet
  2. Jeg har faktisk kun købt frø af to sorter i år; 'Heathcliff' og 'Painted Lady' - sidstnævnte havde jeg også sidste år, og den var jeg begejstret for.

   Men ellers skal jeg simpelthen i gang med at så sommerblomster - har købt en del!

   Kh. Marlene

   Slet
  3. Marlene, `Painted Lady´ er en skøn gammel sort! Oplagt at tage den med igen. :-) Jeg har en del, jeg ikke har prøvet før. Blandt andet `Gwendoline´, som ser meget yndig ud - den skulle være hvid med kirsebærrød kant.
   Kh Birgitte

   Slet
  4. Den lyder da godt nok til at være yndig! :-)

   Slet
 3. Indtil nu har jeg også held med mine, mine har lagt i vand i et døgns tid og 12 ud af 15 frø er allerede nu omkring 5 cm høje :)
  - Det er første gang at jeg prøver dem ;)

  SvarSlet
 4. Åh Tim, jeg tror, du bliver helt vild med de lathyrus! :-)
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 5. Ja nu skal det være Birgitte.....jeg har netop lagt mine Piainted Lady og Macutana i blød........for undvære dem kan jeg ikke ;0) Så super lækker frodige dine ærteblomster ser ud der op ad piletårnene - det er næsten ikke til at vente vel.

  Rigtig god søndag
  Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dorthe, lathyrusserne, du har i sigte, er fantastiske. Matucana har jeg tidligere haft i haven, farven er helt vidunderlig dyb, og duften er berusende. Rigtig god fornøjelse med dine såprojekter! :-)

   Slet

Send en kommentar