Egentlig burde dette indlæg hedde Forår! Det er jo det, det er. Forår i marts for alvor og faktisk så meget, at fuglene kvidrer i skoven udenfor mit vindue, og solsorten er landet med sommersang. Vi nyder tingenes tilstand. Jeg er virkelig glad, når jeg slår døren op, stikker næsen udenfor, indsnuser morgenluft og ser, at lyset bader verden, så den får et andet perspektiv. Det er magisk og giver mod på at gå i gang - en saltvandsindsprøjtning ovenpå vinteren, der aldrig kom.
Når man lever på kanten af naturen er det klart, at det er besværligt, hvis vintermånederne viser tænder. Sneen udeblev i år, og derfor har vi brugt færre kræfter end for eksempel sidste år, hvor der var tale om en endeløs vandring i lårhøje driver, der nægtede at gå væk. Børn og hund holdt af det, men det endte anstrengende, og jeg glæder mig over, at scenen er sat anderledes i år med tidligt forår på færde.
Erantis Eranthis hyemalis
Erantis er en skovbundsplante. Her i marts er den så småt ved at afblomstre, men hvor den står tæt, vil de fint fligede grønne blade dække jorden frem til juni. Erantis smider frø efter afblomstring. Frøene spirer, danner en lille brun knold og vil efter fire år være en en blomstrende plante. Erantis kaldes også vinterblomme, og de gule blomster tiltrækker forårssummende insekter. Erantisplanten er giftig, og rådyr afskyr erantis, derfor får den lov til at stå i fred på overdrevet mellem skoven og de kultiverede bede i min have.
Få flere vintergækker
Vintergækken smider også frø. Myrerne slæber dem med sig, så der pludselig dukker vintergækker op uventede steder.
Vintergæk trives i humusrig, let fugtig jord. Indkøbte løg lægges om efteråret i 8-10 centimeters dybde. Et løg er året efter blevet til to, og snart har man en hel klynge. Det fremmer blomstringen at dele klynger af vintergæk. Grav klyngerne op, når vintergækkerne er afblomstret, men ikke visnet ned, del og plant løgene igen i samme dybde, som de stod før.
Lige nu står vintergækkerne med struttende skørter og udsender en svag duft af honning. Der findes mange slags vintergækker, nogle er sjældne og kostbare og attraktive for samlere. Den almindelige vintergæk hedder Galanthus nivalis, den dobbeltblomstrende Galanthus nivalis pleno. I gamle dage hed vintergæk sommergæk. Ansporet af sin planteinteresserede ven justitarius Adolf Drewsen, som ikke ønskede, at sommergæk skulle glide ud til fordel for vintergæk, forsøgte H.C. Andersen at holde fast i navnet sommergæk med eventyret `Sommergækken´, hvor regndråber vækker vintergækken til live og solstråler lokker den til at løfte sig over den sneklædte jord.
POPOVERS
Med masser af boblende forårsglæde, får du opskriften på det amerikanske bagværk `Popovers´. De er vandbakkelsesagtige og lækre, nemme at frembringe og særlig velegnede til hyggelige fridage.
1 spsk smør
150 g hvedemel
1/2 strøget tsk fint havsalt
1 tsk vaniljesukker
2 æg
2 1/2 dl letmælk
Smør til formen
Forvarm ovnen til 250 grader. Smelt smørret. Bland mel, salt og vaniljesukker i en skål. Pisk med en elpisker æg, mælk og smeltet smør grundigt sammen. Hæld melblandingen i og rør kortvarigt med elpiskeren til det hele er blandet.
Smør nogle muffinforme med smør og hæld dejen i - fyld cirka to tredjedele op og bag dem ved 250 grader. Når bagværket begynder at tage farve efter cirka 15 minutter, dæmpes varmen til 175 grader. Bagetid i alt cirka 25 minutter. Tag formen ud af ovnen og vip popoversne ud på en bagerist til afkøling. Server med et drys flormelis og syltetøj.
TIP: Man kan spise popovers med andet end syltetøj. Undlades flormelis er popovers også lækre med ost.
TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT
Dele af indlægget er fra min ugentlige klumme i BASE/Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Her online på opfordring.
Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.
Her i det midtfynske glæder vi os også MEGET over fraværet af sneen. Det må de gerne have i Norge, men der er ikke brug for det her :-) Så hvis vejrsituationen holder, så kan det blive et langt forår, og måske selv Hortensiaerne vil blomstre i år.
SvarSletVenlig hilsen
Morten Albek
Kære Morten, du har ret, vi vil gerne se massevis af blomster på hortensiaerne, de er vidunderlige! Jeg har selv plantet en ny hortensia i haven sidste år; farven er skøn douche rosa. Den glæder jeg mig til at nyde denne sæson.
SletKh Birgitte
Åh ja, det har været en velsignelse af en vinter i år. Har virkelig nydt det milde vejr, der har betydet, at jeg har kunnet lave meget mere uden for, og det er altså alfa omega, når man har en planteskole - og dyr, der skal fodres og "vandes" hver dag. Som du også selv er inde på.
SvarSletJeg har selv været ved at flytte masser af vintergækker og dorothealiljer til et nyt sted, da det gamle sted skal ryddes. Godt at få delt løgene.
De der popovers ser da alt for lækre ud :-)
Kh. Marlene
Kære Marlene, jeg ved, at du elsker mild vinter. Jeg tænker, at du har en god lang sæson foran dig i planteskolen, når alt kan komme så ualmindelig tidligt i gang i år. Dejligt! Jeg skal have tjekket dine nyheder ud, det kribler i fingrene efter at supplere stauderne i haven. :-)
SletKh Birgitte
Det er en meget flot blog du har. Alt ser så smukt og enkelt ud.
SvarSletMange have hilsner
Anna Vibeke, tusind tak, det er jeg rigtig glad for, at du synes. :-)
SletGlæder mig over mine vintergækker og krokus - af vores Erantis er der kun blade tilbage - manden kapper hovedet af dem, når de begynder at se triste ud, de skal helst ikke lukke hele skovbedet af (det er ikke så stort) - så nu venter vi på de næste aktører på forårshavescenen. Har noteret mig opskriften på Popovers - det ser ud til at være forholdsvis nemt bagværk :-)
SvarSletDet er fuldstændig rigtigt, at man skal være opmærksom på, at erantis kan dække bunden, så andet kan have svært ved at komme til. Og Sussi, popovers kan du roligt give dig i kast med - de er nemme! :-)
Slet