Frø til haven og et nytårsforsæt

Først og fremmest rigtig godt nytår til dig! I dag vil jeg indlede med spørgsmålet: Hvad skal vi dyrke i haven i år? For mig er der ingen tvivl - et vildt varieret udvalg af sorter og gerne nogle gamle, særlige slags. 

Før jul landede nogle af frøfirmaernes 2014-nyheder i min mailboks. Det milde vejr var med dem, og det var utrolig spændende at gå ombord i plantebeskrivelserne. Selvdisciplinen skal poleres, hvis jeg skal holde mit nytårsforsæt om at slanke bestillingerne, ellers ender jeg uden tvivl med det sædvanlige Kilimanjaro-lignende bjerg af nye frøposer!

Planerne om, hvad der mere præcist skal fyldes i bedene, plejer at tage form i januar. I år vender jeg blandt andet tilbage til noget, der var en strålende raket på trods af, at jeg havde forventet en fuser. Jeg har nemlig nogle ret fantastiske knoldsellerier i køkkenhaven. Når forventningen til knoldsellerien ikke var tårnhøj, skyldes det, at den kom lidt sent i gang i min have. Men det lune efterår gav tid nok. Vi er endt med et godt afkast og har stor glæde af knoldsellerierne som vintergrøntsag. 

Knoldsellerierne blev egentlig høstet for et stykke tid siden, idet afgrøden skal reddes ind før frost. Men et par stykker har puttet sig, og de står stadig fint og flot, fordi kviksølvsøjlen på termometeret stort set ikke har sneget sig under nul. Når vi trækker disse knoldsellerier op af jorden og bringer dem til middagsbordet, er de intet mindre end perfekte.

En gammel sag
Brugen af knoldselleri kan føres langt tilbage i historien. Omkring begyndelsen af vores tidsregning krydrede romerne deres retter med både selleriblade og selleriknold. Brugen af selleri som køkkenurt menes at have bredt sig i Mellemeuropa i det 17. århundrede, og herhjemme var knoldselleri almindelig i bondehaven i gamle dage. I 1940´erne var forbruget af knoldselleri stigende, og den næringsrige grøntsag blev betegnet som en meget vigtig køkkenurt. I dag er knoldselleri en moderne, anvendelig rodfrugt - rig på æteriske olier, der giver maden en intens smag.

Knoldselleri - sådan
Så knoldselleri i så- og priklejord i februar eller senest i begyndelsen af marts. Frøene skal kun lige dækkes, og de skal stå lyst i vindueskarmen. Knoldselleri er ret langsomtspirende; regn med 3 til 4 uger ved en spirestemperatur på 18 grader.

Når de små knoldselleriplanter er vokset til en håndterbar størrelse, prikles de ud i individuelle potter, hvorefter de vokser yderligere til. I slutningen af maj hærdes planterne gradvist ved at komme udendørs nogle timer om dagen et beskyttet sted i skygge. Planterne tages ind om natten. Når knoldselleriplanterne efter 5 til 6 dage er hærdet, plantes de ud i køkkenhaven med en afstand på 40 centimeter. Det er vigtigt at plante knoldsellerier i samme dybde, som de stod i potten, de må endelig ikke begraves, så danner de ikke knold.

De bedste betingelser
Vild selleri Apium graveolens er oprindelig en strandengsplante, der vokser, hvor der er næringsrigt og fugtigt. Havens kultiverede selleriplanter skal også stå i velgødet jord. Min køkkenhave gødes tidligt om foråret med heste-, gede-, hønsemøg og kompost. Staldgødningens næringsstoffer frigives langsomt, og planterne har noget at leve af hele sæsonen. 

Knoldselleri skal også holdes godt forsynet med vand. Lave temperaturer før og efter udplantning kan føre til, at knoldselleri løber i stok. Den optimale dyrkningstemperatur er 10 til 21 grader. Knoldselleri høstes om efteråret. Den kan tåle en snert frost, men skal ellers op inden vinter. De høstede knoldsellerier kan opbevares ind til foråret, hvis de lægges i fugtigt sand og står køligt, men frostfrit. Selleriplanten er toårig - overvintrer den, springer den ud med skærmblomster andet år.


Har du fået lyst til at dyrke knoldselleri, kan du finde frøene her:

Fuglebjerggård
Frøbutikken


Ovnristet knoldselleri
Ovnristet knoldselleri kan spises til kød, men er også fremragende til fisk, som vi gerne må spise mere af i det nye år. Eller man kan servere ristet knoldselleri med dip - for eksempel aioli.
Til 2 - 3 personer

2 knoldsellerier
God olivenolie
Groft havsalt
Friskkværnet peber

Skær top og bunden med rødder af knoldsellerierne og vask dem i koldt vand. Skræl knoldsellerierne med en grøntsagsskræller og skær sellerierne i grove stykker. Læg stykkerne i en stor skål og hæld en god sjat olivenolie over, krydr med havsalt og peber og vend knoldselleristykkerne rundt med hænderne. Læg knoldselleristykkerne i bradepande beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader i cirka 45 minutter. 


DU KAN OGSÅ bage knoldselleri sammen med andre rodfrugter (pastinak, rødebede, kartofler og rødløg) - stadig med et skvæt god olivenolie og krydret med havsalt og peber og sidst, men ikke mindst revet citronskal. ELLER du kan koge istandgjort knoldselleri skåret i mindre stykker. Mos de møre selleristykker til en grov mos og rør med lidt smør, havsalt og friskkværnet peber. Kogt knoldselleri kan også blendes til puré. Både mos og knoldselleripuré er sundt og godt tilbehør til fiske- og kødretter. Knoldselleriens grønne top kan bruges som grønt drys eller smagsgiver i suppe.


HUSK, at du kan tilmelde din email-adresse, hvis du vil have besked om nye indlæg. Bloggen kan nemt og til hver en tid afmeldes igen, når du modtager et nyt indlæg.
TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT
Dele af indlægget er fra min ugentlige klumme i BASE/Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Her online på opfordring.

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.


Kommentarer