Knækbrød til jul


Haven er efter et fantastisk efterår mærket af frost. Vi har ramt juletid, og skovens træer har kastet løvet. Det er store forandringer, når man bor i skovbrynet, og vildt, når de sorte silhuetter pludselig vajer voldsomt i vinden. Oktoberorkanen fejede ind over os fra marken; lige på og hårdt med et spor af knækkede træer efter sig og en langstrakt udbygning lagt i ruiner. Decemberstormen hærgede i rasende fart i timevis, men kom fra en anden retning og lod resten stå. Nu håber vi, at freden sænker sig. Et lille drys sne kunne passende dæmpe alle lyde, og jeg vil gerne se aftenhimmel - blækblå med stjernevrimmel.


            HYBENKRANS AF MARIEBÆR FRA `ROSA MULTIFLORA´ .

I køkkenet er der altid travlhed i december. En af mine yndlingsopskrifter bruger vi til frokost til jul: knækbrødsfirkanter med et tykt lag birkesdrys - masser af birkes - høstet af opiumsvalmuerne i haven. Knækbrødet er nemt at frembringe og holdbart i kagedåsen. Det spises til gode oste, chutney og marmelader, som er tunge af efterårssmag. Har man lyst, kan hjemmelavet knækbrød varieres med friske krydderurter som smagsgiver. I drivhuset står en rosmarin i en potte, og den kan der klippes kviste af. 

KNÆKBRØD med svedjerug og birkes
Cirka 45 styk. 

200 g svedjerugmel. Svedjerug er en meget gammel, aromatisk kornsort. 
100 g hvedemel
100 g havregryn
1 tsk bagepulver
1 1/2 tsk fint havsalt
1 1/2 dl koldt vand
1 1/2 dl olivenolie
Evt. finthakket rosmarin

Blå birkes til drys

Bland alle tørre dele. Tilsæt vand og olie og ælt dejen sammen. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Fjern det øverste lag bagepapir og drys den udrullede dej med birkes. Et par tag med kagerullen får birkeslaget til at hænge fast. Skær ud i firkanter - cirka 5 x 5 centimeter og løft stykkerne med en paletkniv over på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag knækbrødet ved 180 grader i cirka 35 minutter.                    Frøstanden på opiumsvalmue Papaver somniferum er svulmende. På de modne og tørre frøkapsler åbner toppen sig, og man kan tømme kapslerne for birkes. De bittesmå birkes er det eneste spiselige på planten, alle øvrige dele er giftige. Lander frøene i bedet, sår valmuerne sig selv hæmningsløst. Et glas med birkes er en sød vært- eller værtindejulegave. Modtageren kan både bruge birkesfrøene på brødet, i kager og få flotte valmuer ved at drysse frøene ud i haven.


TEKST SAMT FOTO AF SYLTETØJSGLAS MED BIRKES: BIRGITTE HASHOLT
FOTO AF HYBENKRANS, KNÆKBRØD OG VALMUEFRØSTANDE: KIM AHM

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.


Kommentarer

 1. Det var kedeligt at læse at stormen var slem over hos dig, og jeg slap "igen" heldigt fra stormen og har stadig drivhuset ;) :)
  - spændende opskrift med knækbrødet, mener endda at have set den i din gode bog - måske tager jeg fejl ??? - men den burde prøves ;)

  SvarSlet
 2. Kære Tim, hvor er det godt, at du slap igennem begge storme unden skader. Jeg tænkte også meget på mit drivhus, da blæsten for alvor tog fat. Heldigvis står det helt fint og uden smadrede ruder. Knækbrødet er ikke med i min bog, men bragt i en af mine artikler for nylig. Tak for de pæne ord :-)

  SvarSlet
 3. Fantastisk smukt og inspirerende - tak.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Selv tak Marlene, jeg smuttede lige forbi din blog: `Min gamle jul´ - lækre vaniljekranse, du bringer opskrifter på! :-)
  Kh Birgitte

  SvarSlet

Send en kommentar