Hede hybendrømmeDet er havedrømmenes tid, vi går i møde, og når dagens gøremål i haven er til ende, og spaden hænges på plads, synker mange af os ned i bløde stole med de bedste havebøger og magasiner, som kan skubbe til nye tanker og ideer. 

Min efterårshave er proppet med farver. Med skoven som nærmeste nabo er der automatisk fuldt tryk på et flammende løvhav, men jeg har også ledt efter andet, der kan gløde. 

Rosernes hybenfinale er en fornøjelse, og på et tidspunkt faldt jeg over Rosa pendulina `Bourgogne´. Den har bedst af at stå i et bed, men fik en midlertidig plads i en stor beholder placeret ved indgangen til værkstedet, så de højrøde flaskeformede hyben kunne nydes på nært hold. 


            MAJROSE Rosa pendulina `Bourgogne´ med flaskeformede hyben.

Rosa pendulina kaldes også bjergrose eller majrose, sidstnævnte falder fint i tråd med den slags rosers tidlige blomstring. I fuldt flor prydes Rosa pendulina `Bourgogne´ af rosa, svagtduftende enkle blomster. 

Man har dyrket majroser siden 1600-tallet måske endda tidligere, og det er nemme rose. De trives i mager let jord, hvor der er lidt fugtigt.


En anden historisk rose, som har overrasket med at sætte et væld af  dekorative hyben om efteråret er `Rosa Mundi´ fra 1583. Rosa Mundi er en gallicarose og en stribet udgave af apotekerrosen Rosa gallica `Officinalis´. Rosen er charmerende, den dufter vidunderligt, og den er sund. 

`Rosa Mundi´ er god som busk eventuelt et par stykker sammen, så den fylder ekstra meget, eller man kan plante den som hæk. `Rosa Mundi´ bliver cirka 90 centimeter høj og 90 centimeter bred.


                   Gallicarosen  `Rosa Mundi´ er fantastisk om sommeren. Efter blomstring
                   sætter den et væld af smukke holdbare orange hyben.             

Drømmer man om at tilføre haven en magisk smuk rosenbusk kan man plante barrodede roser om efteråret. Roser i potter kan i princippet plantes hele året, blot der ikke er frost i jorden.

Når den næste rose skal findes,  kunne valget måske lande på en, som ikke blot folder sine smukke blomster ud på en sommerdag, men også brillerer med flammende røde eller orange hyben, der understreger havens eventyrlige stemning i dalende efterårslys. 
TEKST: BIRGITTE HASHOLT 
FOTO: KIM AHM

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Kommentarer