De gudesmukke georginer har blomstret længe. Længere end jeg havde turdet håbe på. For et par uger siden var nattefrosten på tapetet, og ville den ramme her for alvor? Kong Frost meldte hus forbi - indtil i nat, hvor havens overmand åndede iskoldt og sendte de fleste georginer til tælling. Sådan en morgen, hvor frosten har fejet hen over det hele, må jeg synke en ekstra gang ved synet af georginernes sammenklaskede blomster og blade, for jeg har nydt hvert sekund med flamboyante farver - fra fingerspidserne og helt ud i tæerne - fra planternes top til tå. Og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke var vaks ved vejrudsigten og derefter dækkede georginerne med den mange meter lange fiberdug, som ellers er indkøbt til det ene formål - at skærme georginebedet mod en enkelt nats frost.




Sålænge frosten kun har taget plantens overjordiske dele og ikke går i jorden, kan georginerne sagtens blive stående, men der er alligevel en god grund til at gribe spaden og grave georgineknoldene op, mens det er godt vejr. Min bedste erfaring med opbevaring af georginer er at klippe planten ned til cirka 10 centimeter over jorden, grave knoldene op og forsigtigt spule dem fri for jord med vandslangen. Derefter ligger knoldene til tørre på en god dag uden regn, så lun luft og blid efterårssol kan bidrage med skånsom tørring, inden georgineknoldene pakkes i kasser og sættes væk et køligt, fuldstændig frostfrit, luftigt og tørt sted. Med den fremgangsmåde henter vi år efter år meget fine georgineknolde med spirer på frem om foråret.





Planen med georginerne i mit bed i græsplænen er ud over at grave dem op at lægge tulipanløg i stedet. Tulipanerne vil pynte til foråret, indtil det igen er tid til at fylde bedet op med georginer.




Som supplement til at sætte georginerne solitært i plænen, give dem en plads i køkkenhaven eller plante dem blandt stauder eller sommerblomster er det dekorativt at dyrke georginer i store potter og beholdere. Pludselig kan de pynte på steder, hvor man ikke ville drømme om at putte georgineknolde i jorden. Jeg har stor glæde af georginerne på gårdpladsen langs facaden. Og når sæsonen er slut, kan potterne med georginer flyttes til et frostfrit sted, hvor de kan stå vinteren over, indtil georginerne til næste forår er klar til at skyde igen og bringe landboagtigt liv til en farvefyldt hyggelig sommer- og efterårshave.







TEKST: BIRGITTE HASHOLT 
FOTO: KIM AHM

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.


2 Kommentarer

  1. Åh ja alt godt får en ende - i stedet bliver det nu godt at læne sig lidt tilbage og notere på den indre harddisk hvordan drømmene for haven ser ud til næste sæson.....og tulipanflor er bestemt en indre film værdig :0)

    Dorthe

    SvarSlet
  2. Kære Dorthe, du har så evig ret. Det, vi skal til at dyrke nu, er de hyggelige havedrømme, hvilket jeg også glæder mig til. Selvom vi i løbet af en lang vinter kommer til at glæde os usigelig meget til forår, er der ikke noget som de mørke efterårs- og vinteraftener, der kan fremkalde drømmebilleder af, hvordan haven skal se ud, når vi igen går i gang. Pauser er bare perfekte til nye idéer! Tak for din gode kommentar. Jeg ser også frem til tulipanerne :-)

    SvarSlet

Leveret af Blogger.