Sommermorgen i skovløberhuset

                           

                      SUSSEXHANEN, havens mest morgenfriske.


Sommermorgen i skovløberhuset. En morgen, der begynder med et blik kastet ud af vinduet og et smil på læben, hvis det er godt vejr. Hanen galer tidligt. Haner er i det hele taget de mest morgenfriske, jeg kender. Hønsene er også altid ved godt mod. De ser aldrig ud som om, de ikke orker at lægge æg, og de holder meget af sommer. Så snart døren slåes op i det tidlige morgengry, hopper flokken ned fra hjaldet og skynder sig ud i det grønne. I løbet af formiddagen er der nylagte æg. Når de er samlet ind og står i dagslyset på køkkenbordet, kan jeg gå og overveje, hvad de skal bruges til.


Ud over at bage med æggene er noget af det bedste at supplere med noget friskhøstet grønt. Skærmplanterne folder sig ud og understreger, at vi har ramt forsommer. Det er ikke alle skærmplanter, der er spiselige, men en markant urt er både meget grøn, sund og velsmagende. Sødskærm er på sit højeste med fyldigt løv, yndige hvide blomster og karakteristiske frøstande. Jeg havde planten med til et foredrag, jeg holdt under åben himmel ude i naturen i sidste uge. Planten var ligeledes temaet i min ugentlige haveklumme i magasinet BASE for nylig. Den hører nemlig til yndlingsplanterne, fordi den både er nydelig og nyttig. 


Sødskærm Myrrhis odorata er en gammel klosterurt. Den smager og dufter af anis - lidt henad lakrids, og blade, rod og frø kan spises. De bregneagtige blade er gode at blande i salat. Man kan også hakke bladene fint og bruge dem som et kalorielet sødemiddel i marmelade, frugtkompot, flødeskum eller youghurt. Friske, grønne sødskærmfrø er meget aromatiske. Man kan tygge dem og få en behagelig oplevelse. Frøene kan også drysses i salat eller bagværk. Rødderne kan koges, køles af og anvendes i salat. I den helsebringende afdeling kan sødskærm lindre hoste og lette fordøjelsen, og den skulle efter sigende være god mod blodmangel. Sødskærm er nem at dyrke, planten kaldes også spansk kørvel eller aniskål, den kan blive meget gammel og breder sig villigt.


Amerikanske pandekager med sødskærm

I dag skal du have min søndagsfavoritopskrift, der blev bragt med sødskærm-artiklen i BASE forrige fredag - avisabonnenter har mulighed for at læse hele base-artiklen på nettet. Amerikanske pandekager kan naturligvis bages alle ugens dage, men her hos os er det gerne en dejlig, lang søndag, der ansporer til, at pandekagepanden findes frem, og pandekagerne er gode, når der er mange æg. Lige nu er rabarber i sæson - server eventuelt de amerikanske pandekager med vaniljemættet rabarberkompot.


275 g hvedemel

1 tsk bagepulver

3 mellemstore æg

1/2 liter mælk

1 spsk sukker

1 knsp salt

3 finthakkede sødskærmblade

Smør til stegning


Skyl sødskærmbladene og hak dem fint. Fjern eventuelt den midterste mere grove stilk, inden bladene hakkes. Pisk æg og sukker sammen. Bland mel og bagepulver og tilsæt dette. Tilsæt mælk lidt ad gangen samt salt og pisk dejen grundigt. Rør finthakkede sødskærmblade i dejen. Bag små pandekager i smeltet smør på en brandvarm blinispande eller på en almindelig stegepande, hvor pandekagedejen hældes på i små klatter. Forsommertilbehør kunne være rabarberkompot. Træk et par friske rabarberstilke, skyl dem og skær dem i mindre stykker og kog dem med sukker, korn fra en vaniljestang og hakkede sødskærmblade. Retten kan suppleres med græsk youghurt.

Rigtig god søndag, når pandekagerne er bagt, skal jeg ud i haven.


Vil du ikke gå glip af nyt på Havebloggen, kan du tilmelde dig og få indlæggene sendt til din mailboks. Du kan til enhver tid afmelde igen, når du modtager et indlæg. En stor tak til alle jer, der allerede er abonnenter, det er dejligt, at I læser med!
TEKST OG FOTO: BIRGITTE HASHOLT

Tekst og billeder er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Kommentarer

 1. Ummm... det ser godt nok lækkert ud, Birgitte :-) Generelt elsker jeg de små tykke pandekager.

  Skøn hane!!!

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 2. uha... det ser godt ud :) :) og her sidder jeg med mit tørre rugbrød i middagspausen :( :(

  godt indlæg ;)

  SvarSlet
 3. Kære Marlene, tusind tak for din kommentar :-) Hanen er en god hane, jeg er i det hele taget meget glad for min sussexflok.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 4. Kære Tim, hvor er det dejligt at høre fra dig på bloggen - og tak :-) Herligt, hvis pandekagerne fristede i frokostpausen!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 5. Altså....pandekager af "egne" æg.....så kan det da ikke blive bedre en søndag morgen. Tippet med et drys sødskærm i dejen må jeg huske på :0)

  Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dorthe, det er så dejligt med respons, når man sidder og blogger ud i det blå! Tak for det :-) Sødskærm er absolut en plante, man kan have glæde af - prøv den endelig af.

   Jeg er jo vild med høns; og ikke mindst at kunne hente friske æg hver dag. Et lille hønsehold i haven kan stærkt anbefales.

   Kh Birgitte

   Slet

Send en kommentar